• Κατάληψη στη ΔΕΗ κατά της πώλησης λιγνιτικών μονάδων

    ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: NewsRoom™
    ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Apr 20, 2018
    A- A+


    Σύμφωνα με την "Εφημερίδα των Συντακτών", σε συμβολική κατάληψη των κεντρικών γραφείων της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη προχώρησαν το πρωί συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων ενάντια στο νομοσχέδιο για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης.

    «Τη φυλάμε, δεν την πουλάμε» γράφει το πανό που κρέμασαν οι συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, που λένε «όχι» στη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και στα επιπρόσθετα βάρη στο λαό.

    Η ΓΕΝΟΠ πραγματοποίησε σήμερα τρίωρη στάση εργασίας, ενώ από τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, θα ξεκινήσουν 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες οι οποίες όπως γνωστοποιήθηκε χθες από την ομοσπονδία θα έχουν και επιπτώσεις στην ηλεκτροδότηση.

    Διακοπές ρεύματος 

    Διακοπές ρεύματος αλλά όχι μπλακ άουτ προανήγγειλε χθες ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης. «Στόχος είναι να καταλάβει ο λαός ότι κάτι γίνεται. Αν δεν λείψει ούτε για μια στιγμή το ηλεκτρικό ρεύμα, δεν έχει αξία αυτό που γίνεται. Βεβαίως δεν θα ταλαιπωρηθεί ο ελληνικός λαός.

    »Θα παρέχουμε προσωπικό ασφαλείας, όσο μας αναλογεί και αν γίνει μια μεγάλη βλάβη θα υπάρξει παρέμβαση. Ο καταναλωτής θα νιώσει την απεργία αλλά όχι με μπλακ άουτ -αν συμβεί κάτι τέτοιο θα οφείλεται σε κακή διαχείριση του ΑΔΜΗΕ» είπε.

    Στη συνέντευξη Τύπου εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία αλλά δεν θα βρεθούν αγοραστές για τις μονάδες ενώ προέβλεψε ότι, αν βρεθούν, οι εργαζόμενοι σε αυτές θα είναι σε μόνιμη απεργία.

    Επίσης, δήλωσε ότι δεν διασφαλίζονται οι εργαζόμενοι καθώς ο νέος ιδιοκτήτης μπορεί να προχωρήσει σε νέο κανονισμό εργασίας, ενώ υποστήριξε πως το γεγονός ότι η 5η μονάδα της Μεγαλόπολης που λειτουργεί με φυσικό αέριο θα λειτουργεί σε μειωμένη ισχύ, προκειμένου να δουλεύουν οι υπό ιδιωτικοποίηση μονάδες λόγω έλλειψης χωρητικότητας στο δίκτυο, αποτελεί κρατική ενίσχυση.

    Ο κ. Αδαμίδης κάλεσε επίσης τα 4 μέλη του ΔΣ της ΔΕΗ που προέρχονται από την επιχείρηση, να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους. «Αν υπάρξει αγοραστής, τον κηρύσσουμε ανεπιθύμητο. Αν τον εγκαταστήσουν δεν θα στρώσουμε κόκκινο χαλί. Θα παραιτηθώ από περιφερειάρχης», δήλωσε εξάλλου ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης που συμμετείχε μαζί με το δήμαρχο Μεγαλόπολης Διονύση Παπαδόπουλο στη συνέντευξη.

    Στηρίζει η ΓΣΕΕ

    Στο πλευρό των εργαζομένων στη ΔΕΗ βρίσκεται η ΓΣΕΕ, που στην ανακοίνωσή της τόνισε ότι τέτοιες αποφάσεις θα βρουν απέναντί τους το σύνολο των εργαζομένων της χώρας, αφού το ρεύμα αποτελεί βασικό κοινωνικό αγαθό.

    «Μετά την πώληση του ΑΔΜΗΕ, τώρα με σχετικό νομοσχέδιο, η κυβέρνηση προωθεί και την πώληση λιγνιτικών μονάδων με τα αντίστοιχα ορυχεία, μονάδων για τις οποίες δεν θα απαιτείται καμία επένδυση, σε αντίθεση με αυτές που απομένουν στην κατοχή της και για τις οποίες απαιτούνται για τη λειτουργία τους, επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ».

    Η Συνομοσπονδία έκανε λόγο για παράλογες και ανεδαφικές μνημονιακές δεσμεύσεις που οδηγούν τη ΔΕΗ σε μη βιωσιμότητα, με αρνητικές επιπτώσεις για την ενεργειακή ασφάλεια και την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και με δραματικά αποτελέσματα για κοινωνία και οικονομία.

    Το επίμαχο νομοσχέδιο

    Το σχέδιο νόμου για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων κατατέθηκε προχθές στη Βουλή και έρχεται σε εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (2016) για κατάργηση του μονοπωλίου στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή σε συνδυασμό με την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει η εκμετάλλευση νέων ορυχείων λιγνίτη.

    Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Διαρθρωτικά μέτρα για την πρόσβαση στον λιγνίτη και το περαιτέρω άνοιγμα της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού» προβλέπει την προκήρυξη διαγωνισμού από τη ΔΕΗ ως το τέλος Μαΐου για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης 3 και 4 και Φλώρινας, καθώς και των λιγνιτωρυχείων που τις τροφοδοτούν.

    Σύμφωνα με το ν/σ, θα συσταθούν δύο θυγατρικές εταιρείες της ΔΕΗ. Η μία θα περιλαμβάνει τα περιουσιακά στοιχεία του Βορρά (Μελίτη Φλώρινας) και η άλλη αυτά του Νότου (Μεγαλόπολη Αρκαδίας) και σε κάθε μία θα περιέλθουν εγκαταστάσεις, μηχανολογικός εξοπλισμός, δικαιώματα εκμετάλλευσης από ορυχεία –η ιδιοκτησία των εκτάσεων ωστόσο παραμένει στη μητρική ΔΕΗ– και το σύνολο της σχετικής αδειοδότησης.
  • No Comment to " Κατάληψη στη ΔΕΗ κατά της πώλησης λιγνιτικών μονάδων "